Yli 100 metrinen nestevaimennettu savupiippu Porvoon öljynjalostamolle

Porvoo

105 metrinen piippu matkalla Porvooseen

Neste Oyj:n öljyjalostamo sijaitsee Porvoon Kilpilahdessa. Yrityksen mukaan Porvoon jalostamo on yksi Euroopan monipuolisimmista jalostamoista, ja sen tuotanto keskittyy korkealaatuisiin ja puhtaampiin liikenteen polttoaineisiin

Vuonna 2014 jalostamon tuotantolaitosten uudistamisen yhteydessä SSV-Tanks suunnitteli, valmisti ja toimitti paikalleen suuren, yli 100 metrisen savupiipun, jonka täytyi kestää erittäin korkeita lämpötiloja.iipun korkeus on 105 metriä ja halkaisija 3,6 metriä. Kuljettaminen Saarijärveltä Porvooseen ja asentaminen paikalleen tehtiin neljässä osassa.

SSV-Tanks Oy:n Antti Kinnusen mukaan projekti oli erityisen haastava suunnittelun ja asennuksen kannalta. Yli satametrisen piipun tuulikuorma on valtava, joten sen hallintaan ja minimointiin kiinnitettiin suunnittelussa paljon huomiota, apuna oli myös Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Tuulen vaikutuksen minimoimiseksi päädyttiin käyttämään innovatiivista nestevaimennusmenetelmää, jossa piipun ulkoreunaan on asennettu useita nestetäytteisiä kuutioita. Tarkkaan lasketulla sijoittelulla nämä kappaleet tasapainottavat tuulesta aiheutuvaa huojuntaa vähentäen piippuun kohdistuvaa rasitusta.

Asennuksesta poikkeuksellisen teki jalostamon toimintaympäristö, jossa esimerkiksi nostoihin oli kiinnitettävä aivan erityistä huomiota alueen normaalia korkeamman tulipalo- ja räjähdysvaaran vuoksi.

Antti Kinnusen mukaan oli hienoa auttaa yhtä Suomen suurimmista yrityksistä.

”Uskon, että asiakas valitsi meidät vakuuttavan toteutussuunnitelman ja järkevän hinnan vuoksi”

SSV-Tanks referenssi: 105 metrinen piippu
105 metrinen piippu valmistettiin Saarijärvellä ja kuljetettiin Porvooseen neljässä osassa.

 

Project details

Title

105m korkea neliosainen nestevaimennettu savupiippu Porvoon öljynjalostamolle

Client

Neste Oil

Location

Porvoo

Country

Suomi

Perfomance

Fact sheet

Asiakas

Neste Oil

Valmistusvuosi

2014

Piipun korkeus

105 metriä

Piipun halkaisija

3,6 metriä